top of page

CONTRAST studie

Categorie: onderzoek naar sFGR

De CONTRAST-studie richt zich op eeneiige tweelingzwangerschappen waarbij selectieve groeivertraging (sFGR) is vastgesteld. Vaak is de moederkoek (placenta) bij selectieve groeivertraging oneerlijk verdeeld met ongelijke vaatverbindingen tussen de tweeling. Hoe de oneerlijke verdeling van de placenta precies ontstaat, weten we niet. Een behandeling bij selectieve groeivertraging is er helaas (nog) niet. Het echo onderzoek tijdens de zwangerschap is erg belangrijk bij het verdere management van sFGR. De impact van selectieve groeivertraging tijdens de zwangerschap werkt door op de kinderleeftijd (resultaten van de Lemon-studie) en waarschijnlijk ook in verdere latere leven. Selectieve groeivertraging kent nog belangrijke onopgeloste vragen. De CONTRAST-studie richt zich met name op de vragen in- en rondom de zwangerschap.  

 

De CONTRAST-studie heeft meerdere doelen:

  • We onderzoeken of we met behulp van echo-onderzoek het beloop en uitkomst van selectieve groeivertraging beter kunnen voorspellen.

  • We onderzoeken de moederkoek (placenta) van de tweeling, om de selectieve groeivertraging beter te kunnen begrijpen.

  • We onderzoeken de ervaring van de ouders tijdens- en na de zwangerschap.

  • We onderzoeken de effecten van selectieve groeivertraging op de ontwikkeling van de kinderen.

 

Bij de CONTRAST-studie werken we samen met internationale foetale therapiecentra uit België, Zweden, Spanje en Canada. We zullen gedurende 2 jaar zwangeren includeren en vervolgens nog 2 jaar de kinderen opvolgen. We werken hierbij nauw samen met de TwinLife-studie. MCDA zwangerschappen waarbij sFGR (gedefinieerd als een verschil in Estimated Fetal Weight van ≥ 20%) is vastgesteld vóór een zwangerschapsduur van 28 weken komen in aanmerking voor de CONTRAST-studie.

 

De CONTRAST-studie is onderdeel van de alliantie tussen het LUMC Leiden, het UZ Leuven en het Karolinska University Hospital Stockholm en is één van de projecten binnen de joint-PhD van drs. Anne Noll.

 

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met Anne Noll, PhD-student, via a.t.r.noll@lumc.nl

 

Deelnemende ziekenhuizen en onderzoekers:

  • LUMC Leiden: dr. E.J. Verweij, dr. F. Slaghekke, prof. Dr. M. Haak

  • UZ Leuven: prof. Dr. L. Lewi

  • Karolinska University Hospital (Stockholm): Dr. L. Herling, Dr. E. Tiblad  

  • BCNatal (Barcelona): dr. M. Bennassar

  • Mount Sinai Hospital (Toronto): dr. T. van Mieghem, dr. S. Shinar

Logo zonder study.png
bottom of page