Proefschriften
Proefschriften
Op 7 juli 2021 promoveerde Manon Gijtenbeek op cardiovasculaire aandoeningen bij monochoriale tweelingen. In haar proefschrift liet ze onder andere zien dat hartafwijkingen voorkomen bij ongeveer 11% van de tweelingen die behandeld zijn met laserbehandeling voor het tweelingtransfusiesyndroom. Klik hier om het proefschrift van Dr. Gijtenbeek te lezen.
Het foetale therapie team van het LUMC staat voor optimale diagnostiek
Patiëntervaringen
Op deze pagina zijn de ervaringen te lezen van ouders die te maken kregen met aandoeningen van hun ongeboren kind(eren).
Lees hier ervaringen van ouders van kinderen met:
Het verhaal van Luuk
“De waarde is zo hoog, dat we niet weten of je kindje het gaat redden” met die woorden in ons hoofd reden we voor onze eerste afspraak naar het LUMC. Verwezen vanuit het regionale ziekenhuis zonder enig idee wat ons te wachten staat.
​
Na een paar spannende minuten in de wachtkamer kwamen al snel de eerste geruststellende woorden. Op dit moment gaat het goed met het ongeboren kindje. We mochten terug naar de wachtkamer waar we even later de arts spraken die ons weer toekomst en hoop gaf: Het LUMC is hét centrum als het aankomt op Rhesusziekte, of in ons geval Kell.
​
Er werd uitgelegd dat mijn antistoffen voor Kell, het bloed van de kleine konden afbreken. Met bloedarmoede tot gevolg. Daarnaast zorgt de anti-Kell ervoor dat de bloedaanmaak van de kleine ook vertraagd. Dubbele pech dus. Sinds dat moment mochten wij wekelijks op controle komen. Vermoeden ze aan de hand van de echo’s en metingen een vorm van bloedarmoede, dan werd diezelfde week nog een transfusie ingepland.
Onze hoop op een zo laat mogelijke transfusie vervloog toen we met 19 weken zwangerschap het bericht hoorde dat we donderdag terug mochten komen voor de eerste transfusie.
Het ondergaan van de transfusie is niet pijnlijk, maar erg indrukwekkend. Een heel team van mensen die je al voorbij hebt zien komen tijdens de controles staan je ontspannen op te wachten. Er wordt nog een grapje gemaakt en dan… concentratie. Middels een echo weet de arts een piepklein bloedvat te vinden om daar het donorbloed toe te dienen. Die samenwerking tussen echoscopist en arts is zo bijzonder en indrukwekkend om mee te maken!
Die week erna voel je het kindje weer vrolijk bubbelen in de buik. Het voelt zich weer prettig! En dan komt het besef dat jouw lichaam een mooi wezentje aan het opbouwen is, maar tegelijkertijd ook aan het afbreken. Waardoor het kleintje in jouw buik zich suf voelt… foutje van de natuur noemden ze het…
Gelukkig kon ik al mijn zorgen bij het LUMC kwijt en daar ook laten. Als ik weer een week verder was, hoefde ik mij niet druk te maken of het wel goed ging met de Kleine. Mochten ze het niet vertrouwen, dan kwamen ze direct in actie. Dus als de artsen zich geen zorgen maakten, hoefde ik dat ook niet. Hierdoor voelde ik mij thuis toch een onbezorgde zwangere.
​
Uiteindelijk na bijna 37 weken zwangerschap, werd onze Luuk geboren. Hij mocht nog lekker bij mij liggen en ook even bij papa, voor dat hij onder zijn lamp moest liggen. Gelukkig was het een soort licht coconnetje, waardoor hij zich warm en geborgen voelde. Al snel mochten we naar huis.
De drie maanden erna hadden we nog wekelijks de controle op bloedarmoede bij het regionale ziekenhuis. Zoals verwacht moest Luuk nog één keer een bloedtransfusie ondergaan. En nu is het een vrolijk ventje die de wereld om zich heen aan het ontdekken is.
Wij willen iedereen nog hartelijk danken voor de onwijs goede zorgen!
​
Moeder van Luuk
Het verhaal van Roos en Nine
Op vrijdag 10 juni 2022 hadden wij de eerste echo bij de verloskundige, hier hoorden wij het nieuws dat we zwanger zijn van een tweeling. Dit was voor ons even schrikken, op een positieve manier, maar ook even wennen dat we geen gezin van 4 worden maar ineens van 5!
Naar aanleiding van deze echo worden we doorgestuurd naar het ziekenhuis voor het verdere vervolg tijdens de zwangerschap. Tijdens de volgende echo blijkt dat het gaat om een eeneiige tweeling, en worden bepaalde risico's met ons gedeeld. Ergens is het allemaal nog een ver van je bed show, en moesten we nog erg wennen, maar waren we ook heel blij dat alles steeds goed leek. Tot we de 14 weken echo hadden, en bleek dat 1 meisje een lege blaas had, dit kon wijzen op het tweelingtransfusiesyndroom, waardoor we van het Isala ziekenhuis in Zwolle werden door verwezen naar het LUMC in Leiden, dit bracht behoorlijk spanning met zich mee..
De dinsdag erop mochten we naar Leiden, dat weekenden leek eeuwen te duren, als ik verandering merkte aan mijn buik moest ik gelijk aan de bel trekken.. Gelukkig was dit niet het geval.
De eerste echo in Leiden bleek dat het stabiel was gebleven, en hoefde er niks te gebeuren, maar moesten het wel in de gaten houden en een week later terug komen. Weer veel spanning, een week later, wel iets achteruit gang, maar nog steeds niet zover dat er wat moest gebeuren, dus een week later weer terug. En toen bleek dat het kindje wat een lege blaas had, bijna geen vruchtwater meer had, en ook geen maagvulling meer. En dat het eigenlijk wel noodzaak was om de volgende dag een laser behandeling uit te voeren. En de opties die je dan voorgeschoteld krijgt..... zwangerschap afbreken, of van een van de twee, vruchtwater aftappen, of afwachten of dus laseren.. eigenlijk was er voor ons maar 1 optie, en alles op alles zetten, en vertrouwen op de kennis en kunde van de artsen en gewoon de placenta laten laseren.
Wat spannend was dit, de volgende dag weer terug naar Leiden en dit aangaan, ik vond dit erg spannend, was nog nooit geopereerd en natuurlijk helemaal hoe zou de behandeling gaan.... zouden de meisjes of 1 van hen dit gaan overleven...
De laserbehandeling was geslaagd, en nu was het afwachten tot de echo de volgende dag.
Ook deze was gelukkig goed, en er was zelfs al iets meer vruchtwater te zien bij de donor! Wat waren we opgelucht! Toch bleef het de komende weken heel erg spannend, zouden ze goed reageren..
Zelf moest ik twee weken rust houden, zorgen dat ik geen harde buiken kreeg en dat mijn vliezen niet zouden breken. Dat was nog wel een uitdaging, met een peuter van 2,5 jaar thuis.
Gelukkig bleken de echo's hier na ook allemaal goed en leek het allemaal goed te herstellen.. wat fijn!!
Toch bleef de hele zwangerschap erg spannend, worden ze niet veel te vroeg geboren, en komt het niet weer terug. We hadden om de 4 weken controle in het LUMC en om de 4 weken in het Isala in Zwolle.
Rond de echo met 30 weken bleek dat de ontvanger eigenlijk niet meer goed groeide, maar alle doplers waren goed dus er was geen reden tot actie. Bij latere echo's bleef dit zo, en met 34+4 weken zwangerschap is besloten om toen over 2 dagen de meisjes geboren te laten worden. Dit was in verband met stuitligging van meisje A een keizersnee, en daarom nog 2 longrijping prikken gekregen.
Met 34+6 weken zijn onze 2 dochters, Roos & Nine gelukkig gezond geboren, in het LUMC. Wat een opluchting dat ze er (eindelijk) waren, en gezond ook! Roos woog 1995 gram en Nine 2270 gram.
De middag na de bevalling kwamen ze de placenta laten zien, ze hadden de bloedvaten ingespoten met verschillende kleuren verf, en hieruit kon je zien, dat Roos (de voormalig ontvanger) 34% placenta had na het laseren, en Nine (de donor) 64%. Wat was het bijzonder om te zien, en ook dat ze alle bloedvaten goed hadden gelaserd tijdens de behandeling. Het was nu bijna een kunstwerk!
Ik heb de zwangerschap als heel pittig ervaren, vooral het mentale stukje. De verantwoordelijkheid die steeds bij mij lag, voelde ik wat, was dat dan het begin van de bevalling, of weer van TTS of nu TAPS.
Onze meiden zijn nu bijna 10 weken oud, en doen het heel erg goed. Ze wegen nu 3660 en 3770 gram, en hebben gelukkig maar 10 dagen in het ziekenhuis gelegen.
We zijn de artsen, met name dokter Verweij en Middeldorp, echoscopisten en de rest van de medewerkers het LUMC ontzettend dankbaar voor alle goede zorgen. Zonder hen en de onderzoeken naar dit ziektebeeld, had het allemaal heel anders kunnen aflopen. We doen graag mee met de twin life onderzoeken, om andere ouders en kindjes nog beter te kunnen helpen in de toekomst.
​
Moeder van Roos en Nine
Het verhaal van Morris
Na een voorspoedige zwangerschap voelde ik met 35 weken mijn zoontje minder goed bewegen. We mochten even komen voor een controle en in het ziekenhuis zagen we tot onze grote schok heel veel vocht in zijn borstkas en huid. Ook had ik erg veel vruchtwater. De oorzaak was onbekend, maar duidelijk was dat we het ziekenhuis niet meer mochten verlaten en dat we werden overgeplaatst via het WKZ naar het LUMC. Daar stond direct een heel team klaar en werd ons duidelijk dat er sprake was van foetale hydrops als gevolg van hydrothorax. De oorzaak van het vele vocht was onbekend. Het kon een hartafwijking zijn, een genetische afwijking of heel misschien een lymfe afwijking.
Er is direct ‘s avonds geprobeerd een shunt te plaatsen. Helaas bleek de volgende ochtend dat dit was mislukt. Zijn huid bleek te dik en het vocht kon daarom niet goed afgevoerd worden van zijn borstkas naar het vruchtwater. Toen de volgende poging de volgende ochtend wederom niet succesvol was is besloten hem te halen met een keizersnede. Dit was erg spannend, het was maar de vraag of hij dit goed kon doorstaan en we hem konden gaan beademen vanwege al het vocht. Gelukkig lukte het en werd onze zoon Morris op 1 april geboren.
De weken die volgden waren super spannend. Dagelijks werd het vocht in zijn borstkas gemonitord en zijn er drains geplaatst om het vocht af te voeren. Zo rond de 400ml per dag. We hoopten zo snel mogelijk een afname in het vocht te zien maar helaas. Inmiddels werd duidelijk dat er sprake was van een chylothorax. Het vocht was chylus, afkomstig uit zijn lymfestelsel. Waarom dit lekte naar zijn borstkas was onbekend. Was een deel van zijn lymfestelsel niet aangelegd? Of zat er ergens een lekkage? Morris kreeg alle voedingstoffen via een infuus en werd behandeld met octreotide wat de productie van lymfevocht onderdrukt.
Na twee weken vol goede zorgen van de artsen en verpleging maar voor ons vol angst om wellicht toch afscheid te moeten nemen van Morris in het LUMC, zijn we overgeplaatst naar het RadboudMC waar met een scan zijn lymfestelsel in kaart kon worden gebracht door middel van contrastvloeistof. We hoopten hier een oorzaak te kunnen vinden voor het vele verlies van chylusvocht. Op de scan bleek een obstructie te zien in de overgang van de lymfe naar een ader. Dit was eigenlijk goed nieuws want dan was er mogelijk een behandeling te bedenken. Echter gebeurde het onmogelijk denkbare.. het vocht nam opeens af en bleef zelfs weg! Hoe dit zo plotseling kan gebeuren blijft een raadsel. Maar wat waren we blij! Morris kon van de beademing af en mocht starten met aangepaste medische voeding (monogen). Na nog 4 spannende weken mochten we onze zoon mee naar huis nemen.
Op dit moment hebben we een hele blije, tijgerende baby die ons huis onveilig maakt. Hij ontwikkelt zich goed en er is aan hem niet te merken dat hij zo’n moeilijke start heeft gehad.
Wat zijn wij blij en dankbaar! En ontzettend dankbaar voor alle goede zorgen die hij heeft gehad!
Wij dragen graag bij aan meer aandacht voor deze zeldzame ziekte. In de hoop dat er in de toekomst minder kindjes/ouders in dezelfde positie komen danwel herkenning en hoop halen uit ons verhaal.
​
Ouders van Morris
Het verhaal van TAPS-tweelingzusjes Isa & Liv
Na 10 jaar wachten, hopen, fertiliteitsbehandelingen en drie miskramen leek alles erop dat mijn laatste zwangerschap - in 2019 - goed zou gaan. Mijn man en ik verwachtten een eeneiige tweeling en na een keurige 20-weken echo durfden we voorzichtig onze blijdschap toe te laten. Maar al snel sloeg de blijdschap om in grote zorgen. Want bij 22 weken zwangerschap bleek onze tweeling het zeldzame Tweeling Anemie Polycythemie Sequentie syndroom (TAPS) te hebben. Een ernstige aandoening waarbij de bloedstroom tussen de baby’s uit balans is, veroorzaakt door verkeerd aangelegde vaatverbindingen op de placenta.
Na uitgebreid onderzoek in het LUMC in Leiden gingen we in gesprek met een team van specialisten die eigenlijk net zo 'klem stonden' als wij. Omdat het weinig voorkomt is (nog) niet bekend welke manier van behandelen de meeste kans op overleven en gezondheid biedt voor kinderen met TAPS.
We stonden voor de keuze óf bloedtransfusies laten uitvoeren in de baarmoeder bij beide kindjes óf meedoen aan een wereldwijd medisch wetenschappelijk onderzoek naar behandeling van TAPS - The TAPS Trial - waarin het lot (de computer) bepaalt welke behandelvorm het wordt: Bloedtransfusies of een Laserbehandeling.
Het doen van bloedtransfusies lost de oorzaak van TAPS niet op, maar door dit tijdens een vroege zwangerschapstermijn meerdere malen te herhalen, kan de zwangerschapsduur in het guntigste geval gerekt worden tot een termijn waarop het veiliger is de baby’s geboren te laten worden. Het doel van een laserbehandeling is de vaatverbindingen op de placenta tussen de kindjes op te heffen en hen allebei een eigen bloedsomloop te laten leiden, waardoor het overleven in de baarmoeder langer mogelijk is. Een laserbehandeling hoeft maar eenmaal, maar is een zeer ingrijpende handeling die grotere risico's met zich meebrengt t.o.v. bloedtransfusies.
We hebben ervoor gekozen mee te doen aan The TAPS Trial en het lot bepaalde: Een laserbehandeling.
Die leek in eerste instantie geslaagd en beide meisjes leefden dapper door in mijn buik.
Slechts 5 dagen later braken mijn vliezen. Als complicatie van de lasernaald, die door de vliezen was geprikt om de behandeling te kunnen doen. Ik werd opgenomen in ziekenhuis Isala in Zwolle. Daar bleek later die week - uit meerdere echo’s - dat de laserbehandeling niet volledig geslaagd was. De tweeling in mijn buik raakte opnieuw in levensgevaar. Per ambulance gingen we terug naar het LUMC en daar kreeg één van de meisjes alsnog een bloedtransfusie.Een dag later, als complicatie van de gebroken vliezen, maar ook vanwege de extra prikkeling in mijn baarmoeder door de bloedtransfusie, kreeg ik een infectie en weeën. Deze waren niet meer te remmen.
Op zaterdag 17 augustus 2019 in de vroege ochtend zijn Isa & Liv geboren. Bij een zwangerschapsduur van 24 weken en 6 dagen. Isa woog 650 gram, Liv 680 gram. Isa leed aan ernstige bloedarmoede, terwijl Liv haar bloed veel te dik en stroperig was. Onze dochters hadden het allebei zwaar. Bij 24 weken zwangerschap zijn alle organen aanwezig, maar niet volgroeid. Beademingsapparatuur, infusen, lange lijnen en couveuses hielden de kleine, dappere meisjes in leven. Maar longschade, bloedingen in de hersenkamers en ernstige darmproblemen maakten het overleven buiten de baarmoeder bijna onmogelijk.
​
Isa is na een week overleden, vanwege de vele complicaties door TAPS en haar extreme vroeggeboorte. 7 lange dagen heeft zij dapper gestreden, maar het gevecht was oneerlijk. Diezelfde avond, terwijl Isa overleed bij mijn man op z'n borst, werd Liv met spoed overgeplaatst naar het VUmc in Amsterdam voor een operatie aan haar darmpjes. Terwijl Liv in haar transportcouveuse de drempel van de tweelingkamer op de NICU overging, stopte Isa's hartje met kloppen.
​
Liv leed, net als haar zus Isa, aan de aandoening NEC en kreeg die avond van Isa's overlijden een heftige operatie in haar buik. Er werd een stuk dunne darm verwijderd en een stomaatje aangelegd. In de dagen, weken, maanden die volgden verbaasde zij iedereen met haar kracht om te overleven.
Nu - ruim 3 jaar later - is Liv een vrolijk en energiek meisje vol levenslust. Ze heeft een pittig karakter en een sterke eigen wil. Ze hoort, ziet en groeit goed. Qua grove motoriek en spraak-/taalontwikkeling loopt Liv wel wat achter ten opzichte van leeftijdsgenoten. En ze heeft wat moeite met evenwicht en prikkelverwerking. Maar ze eet, drinkt en loopt zelfstandig en heeft geen stoma meer. Dit alles hadden we na haar moeilijke start niet durven hopen. Ze staat zelfs ingeschreven om - wanneer het daar de tijd voor is - naar een reguliere bassischool te gaan. Liv’s naam betekent leven. En ze doet haar naam eer aan. We beseffen ons ieder dag dat het een wonder is dat ze het zo goed doet.
Tijdens de complexe zwangerschap en langdurige ziekenhuisopnames zijn we goed begeleid door de specialisten waarmee we te maken kregen. Ondanks de moeilijke start van Liv en het verlies van Isa, kunnen we met een rustig gevoel terugdenken aan deze heftige periode van ons leven. Van alle moeilijke keuzes, die we voor en na de bevalling moesten maken, hebben we geen spijt gehad.
​
Moeder van Isa & Liv
Het verhaal van Joan
Ik ben Romay en samen met Bart hebben wij 2 dochters. Eind november kwamen wij voor de eerste keer op het Rhesusspreekuur in het LUMC en tot 1 mei was dit ons wekelijkse uitje naar Leiden.
Wij hebben een dochter van bijna 3 waarbij wij er met de bevalling achter zijn gekomen dat ik ondanks de 27 weken prik toch antistoffen had aangemaakt. Hoe ik antistoffen heb kunnen aanmaken blijft een vraagteken. Onze dochter heeft 2 dagen onder de blauwe lamp gelegen na de geboorte en mocht toen fijn mee naar huis.
Bij onze 2e dochter was dit een ander verhaal. Eigenlijk direct met 8 weken wisten wij al dat de antistoffen een probleem konden opleveren deze zwangerschap. Wat wij echter niet wisten was de ernst hiervan en het traject waarin wij vanaf 14 weken in belandde in het LUMC.
De hoeveelheid en activiteit van deze stoffen was vanaf het begin al erg hoog, tegen het randje van een bloedtransfusie aan. Dit betekende vanaf de start elke dinsdag naar het LUMC voor controle op het Rhesusspreekuur. Gelukkig is onze klein meid erg sterk en heeft pas in week 28 de eerste intra-uteriene bloedtransfusie plaatsgevonden. Jeetje wat vond ik dit spannend. Helaas is deze bloedtransfusie niet gelukt (dit komt bijna nooit voor, maar overkomt ons precies). Er was een luchtbel ontstaan in de ader waardoor er niet goed meer gekeken kon worden waar ze met de naald in mijn buik moesten aanprikken. Een nachtje ziekenhuis ter opvolgen volgde. Gelukkig was alles oké en mochten we de volgende dag weer naar huis. 3 dagen later moesten we ons weer melden om de bloedtransfusie uit te voeren. Gelukkig is dit allemaal goed verlopen. In week 31 en week 34 heb ik opnieuw een bloedtransfusie gehad. Na de ingreep betekende dit rustig aan doen en ook de dag erna. Hier had ik ook altijd wel wat last van de ingreep. Stijf en een gevoelige buik. Het team heeft ons gedurende dit traject heel fijn ondersteunt en daar zijn we hen nog altijd dankbaar voor. Zo lief en betrokken.
Met met 35.6 weken hebben wij te voren gekregen dat de inleiding zou starten met 36.4 weken. Wij hadden het mog niet zo snel verwacht maar de baby had het gewoon niet meer fijn in mijn buik. Op 1 mei 2023 ben ik bevallen van Joan om 21:16. Ik heb een hele fijne bevalling gehad. Wat ook erg leuk was is dat Tamara aanwezig was bij de bevalling. Zij heeft ons ondersteunt tijdens de zwangerschap op de Rhesuspoli en was ook bij de IUT's aanwezig. Toch fijn zo'n vertrouwd gezicht tijdens je bevalling.
Joan heeft 4 dagen op de NICU gelegen onder de blauwe lampen en heeft direct in de eerste nacht van haar leventje een bloedtransfusie gehad. Dit is allemaal goed verlopen en Joan deed het super goed. Wij konden 2 dagen verblijven op de kraamafdeling en hierna hebben wij 1 nachtje gelogeerd in het Ronald McDonald huis met onze oudste dochter. Zo dichtbij maar toch in een huiselijke omgeving. Dat dit bestaat vonden wij heel fijn. Ook om onze oudste dochter bij ons te hebben. Na 4 dagen is Joan overgeplaatst naar Hoorn. Dit was voor ons een stuk dichterbij huis en scheelde ons reizen. Hier heeft Joan nog 3 dagen gelegen en op Moederdag mochten Joan naar huis. Mooiste cadeau op Moederdag.
In de 3 maanden die volgde is Joan elke woensdag thuis bij ons geprikt. Joan heeft in deze 3 maanden nog 5 bloedtransfusies gehad. Hier knapte zij zichtbaar echt van op. Wanneer Joan veel ging slapen en wat bleek werd wisten wij eigenlijk dat het wel weer tijd was voor een bloedtransfusie. Na de transfusie was ze altijd weer levendig en had ze weer een lekker goedgekeurde huid. Op 28 juli heeft Joan haar laatste bloedtransfusie gehad. Haar lichaam kon het hierna zelf oppakken en zijn wij dankbaar en opgelucht dat wij nu een gezonde, vrolijke en lieve meid hebben van 10 maanden. Wij zijn iedereen super dankbaar voor de fijne begeleiding en ondersteuning gedurende dit hele traject. Ze waren allen zo betrokken en positief, dit maakte dat we ons ondanks de zorgen en stress die we hadden, ons wel op ons gemak voelde. Ook met de gedachte dat het goed zo komen vanwege de deskundigheid.
​
Romay Al
​
​
Boodschap aan ouders van een kind met Rhesusziekte
“Wat ik wil meegeven aan ouders is dat ze ondanks alle spanningen en stress die erbij komt kijken, toch proberen te genieten van de zwangerschap. Wat niet makkelijk is, de onzekerheid en angst overheerst vaak. Maar waar kan, geniet!”
Het verhaal van een jongen met een hydrothorax
"Aan het verhaal van onze laatste zwangerschap, ging een lange weg vooraf. Hieronder heb ik dat verhaal zo beknopt mogelijk geprobeerd neer te zetten om onze ervaring wat meer context te geven.
Onze eerste zeer gewenste dochter overleed aan de gevolgen van haar vroeggeboorte, een vroeggeboorte waar wij zelf voor hadden gekozen. Een keuze, die geen keuze was maar toch waren wij het zelf die voor altijd met de wetenschap moeten leven dat wij de zwangerschap en dus haar leven hebben beëindigd. Wij kozen hiervoor nadat uit een vruchtwaterpunctie een zeldzame chromosoomafwijking op het 9e chromosoom was ontdekt, die voor dusdanig veel problemen zou zorgen dat wij haar dat leven niet gunde. Wij dragen de pijn die we haar hebben bespaard. Na de bevalling heeft mijn man verschillende onderzoeken laten doen of hij wellicht drager was van de chromosoomafwijking, zodat we dit niet nog eens zouden hoeven meemaken.
We lieten de wens even rusten om zowel lichamelijk als mentaal te herstellen en na een jaar waren we wederom in verwachting. Een zwangerschap die onwijs spannend was na het verlies van onze eerste dochter. Er was genetisch geen oorzaak gevonden, het was pech geweest. De kans dat het nog eens mis zou gaan was nihil, maar toch kwam er die dag dat na vele goede echo's de woorden "er is geen hartslag" werden uitgesproken door de gynaecoloog. Ook onze 2e dochter overleed, na onderzoek bleek achteraf, ook aan een chromosoomafwijking. Een andere afwijking dan onze eerste dochter had, en hierna werd ik zelf ook onderzocht of ik wellicht drager zou zijn van een chromosoomafwijking. Ook dit bleek niet het geval, wederom pech.
Na een half jaar was ik weer zwanger, maar ook deze zwangerschap mocht niet zo zijn en kreeg ik een 'gewone' vroege miskraam met 8/9 weken.
Inmiddels was er zoveel verdriet en wantrouwen in mijn lichaam dat mijn 4e zwangerschap, zo spannend was dat ik begeleiding kreeg van een klinisch psycholoog van het ziekenhuis. Na 9 loodzware maanden werd onze kerngezonde dochter geboren.
Dat brengt ons na deze inleiding bij mijn 5e en for sure laatste zwangerschap. Voordat onze ellende begon, hadden wij altijd de wens om voor 2 kindjes te mogen zorgen, en zouden we het heel verdrietig vinden als datgene wat we al hadden meegemaakt ons er ook nog eens van zou weerhouden die wens waar te maken. Ook had ik er zelf last van dat ik eigenlijk totaal niet had kunnen genieten van mijn zwangerschap en gunde ik mezelf, ook als een soort afsluiting een zwangerschap zoals ieder ander, ook al wist ik ook wel dat dat op zijn vroegst pas na de 20-weken echo zou zijn.
Een kleine 3 jaar na de geboorte van onze dochter, was ik opnieuw zwanger. Dit keer in een Corona pandemie waardoor er weinig controles plaatsvonden. De Niptuitslag was (na 3 keer opnieuw prikken, wat zenuwslopend was) gelukkig goed en de GUO (uitgebreide 20w echo) stond gepland bij de gynaecoloog.
Vanuit onze omgeving kwamen goedbedoelde adviezen die ik vrijwel direct naast me neerlegde. "Heb vertrouwen, je bent al zo ver, jullie hebben je portie al gehad"
Eerst die 20w echo afwachten dán ga ik genieten zoals ik dat andere zwangere zó confronterend vaak zie doen. Ik gun het mezelf meer dan wat dan ook om de Prénatal leeg te kopen zonder dat knagende gevoel; ik kan het beter laten hangen, misschien gaat hij/zij dat nooit dragen en moet ik het in de herinneringendoos doen.
Amphia, 8 december 2020 - 08:15 uur GUO (20w echo)
"Dat ziet er goed uit, dat klopt, lengte is goed, het is een jongetje (Huh? Niet verwacht!) blaas mooi gevuld, nieren goed, maag ziet er goed uit aldus de echoscopiste, en beetje bij beetje zie ik mezelf de Prénatal inlopen. Tussendoor loopt de echoscopiste even weg, waar we op dat moment totaal niks achter zochten gezien haar commentaar tijdens de echo, en terwijl ze weg is fantaseren mijn man en ik hardop over de toekomst met een jongetje. Bij terugkomst gaat ze nog wat laatste dingen na, die gelukkig allemaal goed zijn maar na bijna een uur vol positiviteit sluit ze af met de mededeling; ik moet jullie vertellen dat er vocht zit bij zijn longen en dat ziet er niet goed uit. Ik ga overleggen met de gynaecoloog en die zal jullie informeren over een vruchtwaterpunctie want dit beeld zien we vaker bij een genetische afwijking. Op dat moment zakt de grond onder onze voeten vandaan, niet wéér.
Een deur verder krijg ik voor de 2e keer in 5 jaar de risico's van een punctie voorgeschoteld, en lig ik te kijken naar mijn zoon in m'n buik waar ik eerder naar mijn eerste dochter* keek, terwijl de gynaecoloog de juiste plek zoekt om de naald mijn buik in te prikken. Eigenlijk gaat alles een beetje in een waas aan me voorbij en moeten we de mensen die wisten van onze GUO-afspraak (bewust al niet te veel gelukkig) inlichten dat het er niet goed uit ziet voor onze zoon. De punctie ging verder goed, en thuis moet ik rustig aan doen.
Sinds mijn eerste vruchtwaterpunctie in 2015 is er al veel verandert in de technieken, en voor deze punctie zetten ze in op een WES-onderzoek, waar ze bij mijn eerste dochter een Array-onderzoek deden. Het WES-onderzoek kijkt naar alle genen en is enorm uitgebreid.
We worden doorverwezen naar het Erasmus MC in Rotterdam en worden daar opgevangen door een hele vriendelijke arts, die goed begrijpt dat we het erg moeilijk hebben met de situatie. In het Erasmus herhalen ze de echo en vergelijken ze de beelden met de echo in Breda van een aantal dagen eerder. Het vocht lijkt te zijn toegenomen. Over oorzaken is het speculeren. Er zijn een aantal afwijkingen waarbij dit beeld voorkomt zoals bij het syndroom van Down of het Noonansyndroom, het WES-onderzoek zal daar uitsluitsel over geven, maar die uitslag laat zo’n 3 weken op zich wachten. 3 weken is natuurlijk erg kort voor zo’n uitgebreid onderzoek, maar lijken eindeloos te duren als je erop zit te wachten. Daarnaast kwam die grens van 24 weken zwangerschap ook akelig dichtbij. De grens waarbij je de zwangerschap mag afbreken. De arts geeft aan dat wanneer er inderdaad een chromosoomafwijking gevonden wordt, de kansen niet gunstig zijn. Er zal een aanlegstoornis zijn die voor het vochtprobleem zorgt, en dat kan niet ‘gemaakt’ worden en zonder longen kun je niet ademen. Dat zou betekenen dat we ook deze zwangerschap moesten afbreken. Gezien onze voorgeschiedenis met alle chromosoomafwijkingen, hadden wij de verwachting dat er zeker iets uit het onderzoek zou komen en ik was in mijn hoofd al bezig met afscheid nemen. Ik zocht online alvast een ‘geboortepakje’ uit in maatje 25, en keek naar verschillende mandjes waar hij na de geboorte in zou kunnen liggen.
Tot de uitslag van het WES-onderzoek bekend was gingen wij wekelijks naar het Erasmus waar ze goed keken naar de toename van het vocht. Het toenemende vocht zou andere organen en het hart in de verdrukking kunnen brengen, waarbij het de vraag was of zijn hartje dat wel zou aankunnen. Ik moest goed in de gaten houden of ik een afname merkte in leven in mijn buik, wat lastig was want de placenta lag voor waardoor ik hem sowieso al niet heel goed voelde. Een erg stressvolle periode en de geruststelling van een echocontrole duurde steeds maar heel even. Een relatieve geruststelling, want hij deed het goed, maar het vocht nam aan beide kanten toe waardoor de arts van het Erasmus ons besloot verder in te lichten over een specialisme van het LUMC, het plaatsen van een shunt. Een ingreep waarbij ze tijdens de zwangerschap, dus terwijl het kind nog in de baarmoeder zit een ingreep uitvoeren waarbij ze een shunt (een soort flexibel rietje) tussen de ribben van het kind prikken (dus met een dikke naald door de baarmoeder, en het vervolgens tussen de ribben van het kind plaatsen) in de hoop dat dit ervoor zorgt dat dit het vocht afvoert in het vruchtwater. Ik had sinds de GUO natuurlijk heel Google al afgezocht, maar ik vond heel weinig informatie en verhalen waar ik me aan vast kon houden, maar bij de uitleg van de shunt had ik in eerste instantie zoiets van laten we dit direct doen, laten we het vocht weghalen, ik wilde niets liever dan het probleem oplossen, maar de arts wees ons erop dat het een risicovolle ingreep is, de dikke naald kan immers voor gebroken vliezen zorgen, wat een kindje tussen de 20-30 weken niet zou overleven. Het zou dus echt een uiterst redmiddel zijn en bij voorkeur zo laat mogelijk in de zwangerschap, mocht zijn hart het niet meer aankunnen. We werden wel alvast doorverwezen naar het LUMC zodat we daar bekend zouden zijn, mocht de situatie zich voordoen dat het ineens heel acuut nodig zou zijn.
Onderweg naar het LUMC Leiden kregen we telefonisch bericht dat er helemaal geen genetische afwijking was gevonden, we konden het niet geloven. Daar waar we eerst vooral met afscheid bezig waren, werd de situatie nu iets positiever. Onze zoon had een kans en vanuit daar konden we verder.
Week na week reden we op en neer naar Leiden, en soms tussendoor als ik minder leven voelde en mij zorgen maakte. Vrij intensief ook wel omdat het niet naast de deur was voor ons, maar we hebben ons er al die tijd ontzettend fijn en begrepen gevoeld.
Na al die echo’s wist ik inmiddels zelf ook wel waar ik naar keek, en na weken/maanden slecht nieuws (in de zin van vochttoename) dacht ik opeens bij het kijken naar de echo het lijkt op zijn minst stabiel of misschien wel minder dan vorige week. De arts kon het nog niet helemaal geloven en waarschuwde ons om niet te veel hoop te hebben omdat ze vaak zien dat het fluctueert. De week erna was er geen twijfel, het was duidelijk minder geworden. De altijd aanwezige angst om bij een echo het bericht te krijgen dat de ingreep met de shunt ingepland zou gaan worden omdat hij de druk niet meer aan zou kunnen werd net zoals het vocht, week na week minder. Ver aan het einde van de zwangerschap was het vocht vrijwel helemaal weg. Een wonder. Wat de oorzaak is geweest zullen we nooit weten, ze denken aan een verstopping ergens in het lymfestelsel.
De longen ontplooiden zich, die zaten immers een groot deel van de zwangerschap opgefrommeld door het vocht. We bleven onder controle van het ziekenhuis, maar er was geen noodzaak meer om onder controle van het LUMC te blijven, wat ik in het begin spannend vond. Hierin boden ze een middenweg aan en gingen we de ene week naar het Erasmus en de andere week naar het LUMC tot we genoeg vertrouwen hadden en we volledig naar het Erasmus zijn terug gegaan. Ook daar bleef het vocht weg en werd er een inleiding gepland in het Sophia Kinderziekenhuis. Ik vond dat zelf onwijs spannend of hij na de geboorte wel zou kunnen ademen, de artsen zagen dat vol vertrouwen tegemoet en ook onze omgeving had alle vertrouwen, maar ik had er zelf heel veel moeite mee voorafgaand aan de bevalling. We hebben ook tegen niemand de datum verteld dat ik ingeleid zou worden, ook onze ouders niet, omdat ik niet wilde dat mensen op ons telefoontje zaten te wachten en ik misschien zou moeten vertellen dat hij het toch niet gered had vanwege dat ademhalen. Ik wilde dan zelf een moment kunnen kiezen om dat verdrietige nieuws te delen zonder dat zij zaten te wachten op een blije geboorteaankondiging.
Op 17 april werd onze zoon geboren, gezond en huilde/ademde direct. We bleven ter controle nog 2 nachten in het Sophia waar nog een longfoto en een echo werden gemaakt maar het vocht was écht weg. Inmiddels gaan we richting zijn 2e verjaardag, voelt het nog steeds een beetje onwerkelijk wat we allemaal hebben meegemaakt, maar zijn we intens dankbaar en gelukkig met onze 2 kindjes. Hij is gezond verklaard en zijn niet meer onder controle van een arts.
​
Boodschap aan ouders van een kindje met een hydrothorax:
"Ik besef me absoluut dat niet iedere zwangerschap waarbij een hydrothorax ontstaat goed afloopt, maar ik hoop hiermee ook een positief verhaal te kunnen delen dat het goed kan komen. Ik had destijds graag houvast gehad aan een positief verhaal, realistisch voor je eigen situatie of niet, je bent altijd opzoek naar een sprankje hoop en ik hoop dit te kunnen bieden aan andere ouders met ons verhaal."
Hydrothorax op de echo
Het verhaal van Fonger en Riemer
Het verhaal van Kiki
"Dit is Kiki. Ze heeft tijdens de zwangerschap 3 keer een IUT gehad. Inmiddels is ze 10 maanden oud en een super vrolijk en gezond meisje. We kwamen even terug op de poli om dit bijzondere team te hartelijk te bedanken.
Toen Kiki 14 weken was hoorde we dat er een kans was dat ze bloedarmoede zou krijgen, door Kell-antistoffen in het bloed van haar moeder. De kans was erg klein zijn. Lang bleef het onzeker. Totdat we met 21 weken werden doorgestuurd naar het LUMC. Daar bleek op de echo dat Kiki echt bloedarmoede had en hier last van had. Twee dagen later waren we dan ook weer terug voor de eerste bloedtransfusie. Omdat de placenta niet gunstig lag kon het bloed niet via de navelstreng gegeven worden. In plaats
daarvan werd Kiki geprikt in haar levervat. Dit klinkt makkelijker dan het is! Omdat Kiki niet mocht bewegen kreeg zij een spierverslapper. Het aanprikken duurde best lang (het is natuurlijk ook een heel klein vaatje), maar het is uiteindelijk allemaal goed gegaan. Ongelofelijk dat er mensen zijn die dit kunnen! Daarna werd Kiki elke week gecontroleerd in het LUMC. Kiki hield het langer vol met dit
bloed dan verwacht. Pas met 27 weken kreeg ze haar tweede IUT en met 32 weken de derde."
"Met 37 weken was het tijd om haar te halen. Ze werd geboren d.m.v. een voorspoedige inleiding. Na een half uurtje op mama’s buik te hebben gelegen moest ze meteen naar de NICU. Doordat het afbreken van het bloed voor een hoop afvalstoffen zorgt had Kiki verhoogde kans op hyperbilirubinemie (geelzucht),
daarom kreeg zij fototherapie. Na 2,5 dag in een dichte couveuse stabiliseerde haar bilirubine waarden en werd zij overgeplaatst naar een ziekenhuis in de buurt. Ambulanceverpleegkundigen Martin en Martin hebben Kiki met ontzettend veel zorg naar het andere ziekenhuis gebracht. Net als het team van het LUMC namen zij de tijd om ons gerust te stellen en mee te nemen in wat er ging gebeuren. Martin en Martin: “Als het nodig is verdedigen we Kiki met ons leven :)”.
Na 5 dagen mocht Kiki naar huis. Daarna werd eerst om de dag en daarna wekelijks haar HB gecontroleerd. Haar HB daalde, zoals verwacht, en ze kreeg nogmaals een transfusie. Toen ze 2 maanden oud was kon ze zelfstandig haar HB op peil houden en was ze weer helemaal gezond.
​
Ondanks de best heftige tijd, kijken we positief terug op onze tijd in het LUMC. Al vanaf de eerste controle voelden we ons hier prettig en gezien. Het was erg fijn dat iedereen zo duidelijk en eerlijk kon uitleggen wat er aan de hand was, wat zij gingen doen en wat we
konden verwachten. We zijn deze lieve mensen onbeschrijfelijk dankbaar."
​
Geschreven door Sietske Boer en Matthijs Klok, ouders van Kiki
"In 2017 kregen wij te maken met rhesus antagonisme tijdens de zwangerschap van ons oudste zoon. Rond 18 weken zwangerschap werden wij doorverwezen naar de rhesuspoli van het LUMC. Een onbezorgde zwangerschap maakte met plaats voor een zorgelijke zwangerschap. Een spannende en onzekere tijd gingen wij tegemoet.
Wij hebben tijdens deze zwangerschap twee intra-uteriene transfusies (IUT) gehad, voor ons een traject wat we op ons af lieten komen. Al vroeg in de zwangerschap was bekend dat wij met het rhesus antagonisme te maken hadden, wij leefden van week naar week, iedere week zwangerschap was er 1 bij. Rond 28 weken zwangerschap kregen wij de eerste IUT. Wij stonden nuchter ten opzichte van de IUT, dit kwam mede door ons zwangerschapstermijn van 28 weken, we zaten gevoelsmatig ‘veilig’ de overlevingskansen van ons kindje buiten de baarmoeder werden per week zwangerschap groter. Met een zwangerschapsduur van 37 weken werd onze zoon geboren. Kort na de geboorte werd hij overgeplaatst naar de afdeling neonatologie voor verdere noodzakelijke medische hulp.
Wij hebben de IUT’s op het moment van de ingreep ervaren als iets wat moest: we hadden geen keus, bij niets doen zou ons ongeboren kindje het niet overleven. Achteraf kijken we er anders naar; het was een heftige tijd, wekelijks en soms meerdere malen per week van Friesland naar Leiden reizen. Ook de onzekerheid, niet alleen voor ons maar ook voor onze naasten.
De ervaring in onze omgeving was dat veel mensen wel iets van de rhesus afwisten, maar niet voldoende, zonder uitleg begrepen mensen de ernst van het ziektebeeld niet. Onze oudste zoon mocht na 10 dagen per ambulance naar het ziekenhuis in onze woonomgeving. 5 Weken na zijn geboorte heeft hij nog 1 transfusie nodig gehad.
Als moeder heb ik de bloedtransfusie na de geboorte als vervelender ervaren, nu moest ons zoontje alles zelf ondergaan en in de zwangerschap kwam het vooral op mij neer, wat voor mij ‘eerlijker’ voelde."
"In 2021 mochten wij ons weer melden op het rhesus spreekuur, we mochten het geluk hebben om nog een kindje aan ons gezin toe te mogen voegen. Vanaf het begin van deze zwangerschap wisten we dat er weer IUT’s zouden plaatsvinden aangezien de vader is homozygoot is, wat betekent 100% kans op het IUT traject. Vanaf het begin voelde deze zwangerschap anders: ik kon niet beschrijven waarom, een niet pluis gevoel had ik al vanaf enkele weken van de zwangerschap. Mijn gevoel werd bevestigd: met een zwangerschapsduur van 17 weken waren de antistoffen onmeetbaar hoog, met als gevolg dat we de eerste IUT dezelfde week kregen. Wij ervoeren dit heftiger dan de vorige keer, een ongeboren kindje van 17 weken, zó klein komt dit goed? We wisten van de vorige zwangerschap dat dit mogelijk was, maar doordat er nu veel eerder IUT’s moesten plaatsvinden maakte dit het geheel nog onzekerder. Vooral het minstens 24 weken willen dragen speelde in ons hoofd, immers dan heeft een kindje de kans om buiten de baarmoeder te overleven. De weken hiernaartoe gingen langzaam en wij wisten maar al te goed dat een zwangerschapstermijn van 24 weken niet ideaal was. Daarbij kwam er bij dat deze zwangerschap in de tweede corona golf was, dit bracht (zoals bij de meesten van ons) onzekerheid met zich mee, en dat kwam er ‘extra’ bij.
​
Uiteindelijk is het gelukt om ons kindje 36 weken te dragen en kwam het goed. Deze zwangerschap mochten wij 5 IUT’s ondergaan, waarvan 1 IUT met 32 weken eerst niet lukte, ons kindje lag die dag ongunstig voor de ingreep en mede doordat de placenta deze zwangerschap aan de voorkant lag, wat de ingreep ingewikkelder maakte, de volgende dag lukte de IUT wel.
Voor ons was dit de meest ingrijpende IUT, wij merkten dat het niet ‘ons probleem’ was, maar het werd voor ons gevoel gedragen door het hele team. We hadden met zijn allen een doel: de IUT laten slagen, zodat het kindje nog enkele weken langer gedragen kon worden.
Ons jongste zoon mocht 5 dagen na de geboorte overgeplaatst worden naar het ziekenhuis in ons omgeving en heeft 10 dagen na zijn geboorte 1 transfusie gehad.
Inmiddels zijn onze zoons 4 en 1 jaar oud. En dat te bedenken dat wij 7 van de 2500 IUT’s hebben mogen ondergaan, zonder de IUT’s hadden wij geen prachtige zoons gehad. Wij beseffen dat wij dit aan het rhesus team te danken hebben, afdeling neonatologie, team van professor Lopriore maar vooral ook aan de mensen die bloed doneren bij Sanquin en wie we ook maar vergeten zijn te noemen. Jullie zijn onmisbaar, bedankt!!
​
Geschreven door Sabina Weiler, moeder van Fonger en Riemer
A few days earlier, I remember making an update on Facebook complaining about my back being so sore and my stomach feeling quite tight all the time. I had put it off to being twins and pregnant, but of course, we know now that this was a sign of TTS. I was diagnosed with stage 1 TTS, and sent to the LUMC in Leiden the same day. At the LUMC, I was also diagnosed with potentially having TAPS.
​
It was a confusing and scary time. I had only moved to the Netherlands the year before from Australia, and so my Dutch was not good – and finding good, up to date information online was hard. I saw a few websites, but some looked old and outdated. Others were too technical to read, and many had confusing and conflicting information.
​
It was an emotional struggle, and the only place I felt I had any clarity on the situation was at the frequent appointments at the LUMC. The team there took time to explain things and make sure that I understood things. It was still scary, and each appointment felt like it brought more bad news. Still, I felt secure, that things were being handled appropriately – and that they were in control. Our TTS resolved without intervention (a rarity!), but the TAPS stayed a constant threat. It remained stable, and the team made sure that we knew what potential issues could arise, including that it may mean that they came earlier.
​
At 30 weeks, I had an ultrasound that showed some potential complications for my girls, and again, the team acted fast. Within 2 days, my girls were safely delivered and moved to the expertise of the Neonatology team, where they spent another 12 days before being transferred to our local hospital. We felt supported, informed, and well cared for at each step of the journey, down to receiving a call to tell us that each of our girls had left Leiden in the ambulance and were on their way to Almere.
​
The story of the TAPS twins
Written by Stephanie Ernst-Milner
It all began with an ultrasound.
“Congratulations! Here’s your baby! … and here’s the other one!” Our ultrasound technician was so happy to deliver this news. On the other hand, we were a little shocked, and surprised. No one in our immediate family had twins, so this was huge news.
Our local hospital took charge, and soon we were in a whirlwind of appointments. The doctor explained to us the risks of our pregnancy but reassured us that complications like TTS were rare, so it wasn’t likely we would get them. We felt well cared for, and so things progressed quite well. At least until our 24 week appointment.
As the girls have grown, we’ve been lucky to have the additional support of long term follow-ups as well. We also know that we can call the team or email and ask questions – even though we are now almost eight years into our TAPS diagnosis. This has been an incredible support to us, knowing that we are looked after.
There is a strong need to talk about the complications of twins. In our case, TAPS, but overall for all complications. The excellent care that we received inspired our family to do more. Over the years, I’ve spoken about our story and learned that not everyone gets this same standard of care. This inspired me to create an awareness website for TAPS and eventually channel this passion into creating a Stichting (foundation) for TAPS research (as well as other twin complications.). We now work closely with the team at the LUMC – and it’s all because they took care of us. Together we raise awareness as a team, and break down the barriers of patient/doctor relationships and medical jargon. It’s about making research and experts accessible, which is important within the rare disease community.
​
Emilie and Mathilde are now happy, healthy girls who love school and swimming and travelling. They have challenges from TAPS and prematurity, with both girls having an autism diagnosis and developmental coordination disorder. Still, they are incredible little girls who have come a long way thanks to amazing support from the LUMC and our local teams.
We will always be thankful to the incredible team at the LUMC who gave us not only the amazing gift of our girls, but also their time, their energy, and their enthusiasm for saving lives. They’re part of our family, and that inspires us to make changes in the world of twins.
​
Het verhaal van Joas
Blog: 'Eerste baby in Nederland met Hb Barts'
'Van verloskundige naar Reinier de Graaf Delft, naar Erasmus MC Rotterdam, om uit te komen bij het LUMC. Het kostte heel veel buisjes bloed, MRI scans, een vruchtwaterpunctie, verschillende gynaecologen en echoscopistes voordat de klinisch geneticus ons vertelde dat onze ongeboren baby Hb Barts/Alfa Thalassemie Major heeft. 'De meeste babies overlijden tijdens de zwangerschap of kort na de bevalling. Mocht hij dit wel overleven, zullen diverse organen aangetast worden en het heeft gevolgen voor z'n ontwikkeling.' Die boodschap kregen wij mee naar huis met een doorverwijzing naar de afdeling Hematologie in diezelfde week. Daar begon ons traject met vele afspraken, echo's en intra-uteriene transfusies voordat Joas werd geboren. Lees ons verhaal hier.'
​
Louise Lam
Update februari 2023
Alweer twee jaar geleden dat wij te horen kregen dat onze baby Hb Barts heeft, als eerste in Nederland. Hb Barts is een zeer zeldzame vorm van bloedarmoede. Er werd ons verteld dat onze (toen) ongeboren baby waarschijnlijk in mijn buik of kort na de bevalling zal overlijden. Fast-forward naar nu, februari 2023, hebben we een blije baby van 21 maanden. In de afgelopen 21 maanden hebben heel veel onderzoeken, transfusies, opnames, chemo en een stamceltransplantatie plaats gevonden. De artsen zijn blij, maar waar we nu het meest tegenaan lopen is dat Joas sinds de chemo/stamceltransplantatie niet meer zelf wilt eten en drinken. Hij heeft een neus-maagsonde en dit is iets waar we van tevoren niet op hadden gerekend. Motorisch loopt hij achter, logisch wanneer je net op de tijden wanneer een 'normaal' kind begint te rollen, chemo krijgt. Zelfs nu, twee jaar verder, zijn we regelmatig in het ziekenhuis te vinden. Momenteel is er een kinderarts, diëtist, maag-darm-lever arts, psycholoog, neonatoloog, fysiotherapeut, pre-logopedist, dermatoloog betrokken en binnenkort komen daar het eetteam en ergotherapeut bij. Het is een zware en vermoeiende weg geweest en nog steeds, maar in ons geval, heel goed uitgepakt. Wat nu het meest speelt bij ons is het niet zelf kunnen eten en drinken en regelmatig overgeven. Dit laatst is gelukkig al flink verminderd sinds we overgestapt zijn naar blended diet (het zelf berekenen, wegen/meten, snijden, stomen en pureren van eten). We zijn van 4-10x per dag naar 0-2x per dag overgeven gegaan én het allerbelangrijkst: hij groeit eindelijk weer. We voelen ons mega gezegend met hoe ons traject is gelopen en hoewel we er nog niet helemaal zijn, zijn we LUMC heel erg dankbaar voor alles.
​
​
Onze boodschap aan ouders met een zeldzame ziekte:
De periode nadat we de diagnose kregen had ik heel erg behoefte aan rust. Appjes bleven ongeopend en ik vond het vooral lastig dat er niemand, behalve mijn man, zou begrijpen wat ik voel. Hoeveel je ook uitlegt en verteld, compleet weten en begrijpen zullen je vrienden en familie niet die het niet zelf meemaken. Wij (mijn man en ik) vonden het fijn om alle mogelijke scenario's te weten en hebben dit ook aan alle artsen gevraagd die wij hebben gesproken. Wat zijn de mogelijk risico's en wat zijn de best-en-worst-case scenario's. Voor ons: hoe meer informatie hoe beter. Zo konden wij onszelf beter voorbereiden erop en probeerden hiermee teleurstellingen te voorkomen. Daarna is het aan jullie als ouders/verzorgers om onderling te praten, praten en praten over wat jullie willen en kunnen. Hoe dit impact heeft op jullie leven, vooral voor de ouders die al kinderen hebben. Mensen in de omgeving kunnen van alles zeggen en roepen, maar uiteindelijk zijn jullie de ouders en zijn jullie de enige die alle afwegingen moeten maken.
Medisch hebben we heel veel informatie gekregen, maar met veel praktische handelingen en oplossingen hebben de artsen ook geen ervaring. Er komt veel bij kijken als je in het ziekenhuis verblijft en na 5 weken naar huis gaat met een sonde en voedingspomp, met 9 verschillende medicatie die soms 4x per dag toegediend moeten worden. Het in huis halen van alle juiste artikelen en inrichten van al deze nieuwe dingen om het leven makkelijker te maken. Uiteindelijk heb ik hier en daar toch 'lotgenoten' gevonden: via LUMC kwam ik in contact met een moeder in Amerika, haar zoontje is 3 weken ouder en heeft dezelfde ziekte, maar heeft de stamceltransplantatie nog niet gehad. Op Facebook heb je groepen voor borstvoeding geven aan kindjes met een serieuze ziekte, kind en stamceltransplantatie, kinderen met sondevoeding en blended diet. In deze groepen heb ik regelmatig vragen gesteld of simpelweg meegelezen voor tips. Erg fijn en handig. Mocht iemand ooit de behoefte hebben voor een luisterend oor, advies of vragen, voel je vrij om mij een berichtje te sturen!