Proefschriften
Proefschriften
Op 7 juli 2021 promoveerde Manon Gijtenbeek op cardiovasculaire aandoeningen bij monochoriale tweelingen. In haar proefschrift liet ze onder andere zien dat hartafwijkingen voorkomen bij ongeveer 11% van de tweelingen die behandeld zijn met laserbehandeling voor het tweelingtransfusiesyndroom. Klik hier om het proefschrift van Dr. Gijtenbeek te lezen.
Het foetale therapie team van het LUMC staat voor optimale diagnostiek
De kernwaarden van de foetale therapie LUMC
Topreferente zorg
Het foetale therapie team LUMC staat voor hooggespecialiseerde diagnostiek en behandeling van zeldzame aandoeningen bij het ongeboren kind. Daarbij hechten we veel belang aan het bieden van gepersonaliseerde zorg. Het foetale therapie team is een multidisciplinair hecht team, dat nauw met elkaar samenwerkt om de meest optimale zorg voor de patient en het ongeboren kind te leveren. De neonatologieafdeling is volledig ingericht om de optimale zorg te geven voor pasgeborenen die tijdens de zwangerschap behandeld zijn. De kwaliteit van onze zorg wordt continu geëvalueerd. Een belangrijk en uniek aspect is de langetermijn follow-up van de ontwikkeling van de kinderen na een foetale therapie.
Onderzoek
Om onze zorg te blijven verbeteren is wetenschappelijk onderzoek nodig. Het LUMC heeft internationaal veel aanzien opgebouwd vanwege jarenlang onderzoek naar foetale therapie. Deze inzet van het foetale therapieteam vertaalt zich in goede behandelresultaten.
Onderwijs
Het foetale therapieteam LUMC is actief in het geven van onderwijs over specialistische diagnostiek en behandeling van het ongeboren kind. Het onderwijs heeft als doel het bevorderen van kennis en bewustwording, en daarmee tijdige verwijzing van patiënten met zeldzame ziekten naar het LUMC. Voorbeelden zijn de landelijke webinar voor zorgprofessionals, en onderwijs aan studenten. Ook worden op internationaal niveau zorgverleners opgeleid in de foetale therapie middels de door het LUMC opgezette ‘Fetal Care Academy’.
Samenwerking
Zorg en onderzoek doen in het kader van zeldzame aandoeningen kun je niet alleen. Om deze reden werkt het foetale therapieteam intensief samen met verschillende internationale foetale therapiecentra. Een voorbeeld hiervan is The Northern Alliance – een intensieve samenwerking met KU Leuven en het Karonlinska Instituut in Stockholm.
Naast samenwerking met andere zorgverleners is onze intensieve samenwerking met patiëntverenigingen heel belangrijk om topreferente en gepersonaliseerde zorg te kunnen blijven leveren.